Return to site

Stil blijven staan is geen optie!

We hebben afgesproken om in Utrecht samen te lunchen in zijn favoriete tentje. We omhelzen elkaar en kijken elkaar lang in de ogen. Die van hem zijn prachtig helder en scherp.

Hij vertelt over zijn soulmate en hoe hij haar begin 2016 is kwijtgeraakt. Kanker. Ze deden en deelden alles samen. We lachen en huilen bij de herinneringen die hij met me deelt. Dit is voor hem de tweede keer. De vrouw met wie hij lang jaar getrouwd is geweest, de moeder van zijn kinderen, is al eerder overleden. Kanker.

In de zomer van 2016 heeft hij een pelgrimstocht gemaakt van drie maanden. Stap voor stap is hij gegaan. Hij heeft ontdekt dat hij los wil laten en door wil leven. Hij vertelt mij over het gedicht van Herman Hesse… ‘Stufen’. De groei en ontwikkeling in je leven is als het oplopen van een trap. Je moet durven loslaten om te groeien en vooruit te komen.

Vorige maand solliciteerde hij naar een functie en inmiddels is hij aangenomen. Hij had aangegeven dat hij weliswaar 83 jaar is maar energie heeft van een 30 jarige. Hij vertrekt in mei om voor vier maanden een pelgrimsoord te beheren in Spanje.

Zijn verhaal heeft mij geleerd dat stilstaan geen optie is. Als hij na het overlijden van zijn soulmate stil was gaan staan, was hij nu dood geweest.

Ik denk aan mijn eigen verhaal. Ik heb 5 jaar succesvol samengewerkt met mijn oude partner, onze ambitie was om samen een bedrijf op te richten. We waren heel ver met onze plannen totdat ze besloot om er toch van af te zien. Ik was er kapot van! Eerst boos, daarna verdrietig, daarna in paniek! We hadden zo’n mooi en succesvol concept samen. Hoe nu verder? Ik kan dit niet alleen!

In de maanden daarna ben ik allemaal mensen gaan spreken. Familie, vrienden, oud collega’s. Door deze gesprekken kwam ik in contact met nieuwe, inspirerende mensen.. én met nieuwe energie! Stap voor stap ontdekte ik in welke vorm ik verder wilde gaan en met wie.

Ik realiseer me dat het bij verlies niet alleen gaat om het loslaten van iets wat er niet meer is, maar ook om de angst voor de onbekende toekomst. Door die angst los te laten ontstaat ruimte.

Van mijn wijze vriend heb ik geleerd dat het leven één grote uitdaging is. Van groei en ontwikkeling. Van loslaten en verder durven gaan. Soms is het goed om even bewust stil te staan en terug te kijken. Maar echt stil blijven staan is geen optie!
Merthe Tiemensma //www.talentboosters.nl