Return to site

Talent zit in iedereen, maar hoe haal je het eruit?

Talentontwikkeling kun je niet managen van buiten- of bovenaf.

Het enige wat echt werkt en beklijft, is talentontwikkeling vanuit mensen zelf. Het gaat om de kracht van zelfbewustzijn, zelfvertrouwen, eigen wil en autonomie. Ruimte bieden aan dat proces, versterkt mensen en dus organisaties.

“Dit kun je op heel eenvoudige wijze mogelijk maken door mensen er gewoonweg mee aan de slag te laten gaan, het liefst in collegiaal verband”, zegt Swinda Hagedoorn, partner bij Talentboosters. “Gelukkig begint in steeds meer organisaties door te dringen dat dit niet alleen belangrijk is voor leiders, young en high potentials, maar voor iedere manager en professional in de organisatie”. “Steeds meer mensen vragen om concrete ondersteuning en begeleiding bij het ontdekken van hun talent en potentieel. Met onze Talentboost aanpak helpen wij hen (individueel en groepsgewijs) op een praktische manier met het naar boven halen van hun personal purpose, vakmanschap en persoonlijke ondernemerschap.” We vragen Merthe Tiemensma dit toe te lichten.

Wat betekent personal purpose?

“Personal purpose gaat over wie je bent, wat je drijft en waar jij voor staat. Wat zijn jouw waarden en motieven? Wat verlang je ten diepste en wat streef je na in je leven en in je werk? Het is jouw basis en daarom waardevol om je daar bewust van te worden.”

Wat bedoelen jullie met vakmanschap?

“Vakmanschap gaat over je ‘propositie’. Wat heb je te bieden en wat wil je te bieden hebben? Waar ben je goed in en waar wil je goed in zijn? Wat is de kennis, denk- en werkwijze die jou uniek maakt en waarin jouw toegevoegde waarde zit? Welke doelen stel je jezelf hierin? Welke uitdagingen zoek je, wat wil je leren en wat heb je nog te leren, zowel persoonlijk als professioneel?”

En persoonlijk ondernemerschap? Hoe zit dat?

“Persoonlijk ondernemerschap gaat over de vraag in welke ‘markt’ of omgeving jouw propositie maximaal tot zijn recht komt en waar jijzelf het best tot je recht komt. Persoonlijk ondernemerschap zien wij als het heft in eigen hand nemen. Niet wachten tot je ergens voor gevraagd wordt of misschien wel moet bewegen of veranderen.

Blijf dus alert op ontwikkelingen binnen je vakgebied, wees nieuwsgierig en wissel actief kennis uit met collega’s en vakgenoten binnen en buiten je eigen organisatie. Daarnaast zal je – op een manier die bij je past – uit moeten kunnen dragen waar je goed in bent en waar je ambities liggen. Wij hebben daar de Canvas-Me® voor ontwikkeld. Dan weten mensen je te vinden om je talent en om wie je bent en je zult zien, ze gaan je verder helpen.”

Waarom is dit belangrijk voor organisaties?

“De veranderingen waarmee veel organisaties te maken hebben zijn enorm. Dat betekent dat al het aanwezige talent en potentieel hard nodig is. Door mensen te helpen om al het aanwezige talent en potentieel bij zichzelf en bij elkaar te ontdekken gaan ze dit ook activeren.

Mensen die met bevlogenheid werken en bewust kiezen waar en hoe ze willen werken hebben een positieve invloed op de klanttevredenheid en resultaten. Tevens versterkt dit hun wendbaarheid en mobiliteit waardoor ze sneller en alerter reageren en anticiperen op veranderingen.”

Waarom is het belangrijk voor het individu om zijn talent en potentieel te ontdekken?

“Omdat veel werkvelden veranderen of zelfs gaan verdwijnen. Wil je tot je 67ste met voldoening je boterham kunnen verdienen en maximaal je talenten en potentieel benutten, dan zul je inzicht moeten hebben in je ‘eigen waarde’, zul je optimaal gebruik moeten maken van je leervermogen en moet je kunnen bedenken wat je alternatieven zijn (plan A, B, C….).”

Hoe zorg je ervoor dat mensen optimaal gebruik maken van hun leervermogen?

“In organisaties wordt vooral veel gedaan aan wat wij noemen ‘horizontale ontwikkeling’ oftewel het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden. Deze horizontale ontwikkeling kan je echter veel effectiever maken door daar zelfkennis en zelfinzicht aan vooraf te laten gaan, wat wij ‘verticale ontwikkeling’ noemen.”

Hagedoorn vindt het jammer dat veel organisaties maar ook de professionals zelf hieraan voorbij gaan. “Hierdoor gaan mensen vaak leren wat ze denken te moeten leren en staan onvoldoende stil bij wat ze willen leren. Dus: kom er vooral snel achter wat je wilt leren want daar waar je leergierigheid en nieuwsgierigheid zit, ligt je talent en potentieel. Dan gaat leren als vanzelf en beklijft iedere inspanning beter. Hopelijk leren organisaties en individuen daar zorgvuldiger mee om te gaan.”

Hoe komen mensen dus achter hun talent?

“Ontdekken en ontwikkelen en behouden van talent kunnen mensen zelf, van binnenuit! Dat vermogen is bij iedereen aanwezig. Wij helpen dat op uitdagende manieren naar boven te halen en aan te spreken. Vanuit deze visie ondersteunen wij mensen en organisaties om op een heel andere, pragmatische en laagdrempelige manier met talent- en organisatieontwikkeling bezig te zijn.”

(dit artikel is op 15 september 2017 verschenen in mijn zakengids, special Leiderschap en Talentmanagement 2.0)