Return to site

"Mijn leven is een eigen leven gaan leiden"

Mijn leven is een eigen leven gaan leiden - Deze spreuk hing bij een klant van ons op een bord. Hoe waar is dat! In onze programma’s zien we steeds meer mensen die op zoek zijn naar een betere balans, die willen genieten van de kleine momenten in plaats van continu mentale checklists af te werken.

Ik wilde weten of het nu drukker hebben dan zeg 20 jaar geleden. Ik las een goed artikel hierover in Vrij Nederland waarin stond dat wij het zo druk, druk, druk hebben door de combinatiesamenleving, door continue bereikbaarheid en we werken gewoon meer uren.

Meer taken combineren
Mensen zijn steeds meer activiteiten aan het stapelen. Vrijwilligerswerk, mantelzorg, baan en eigen bedrijf worden steeds meer gecombineerd. Door dit ‘en-en-en’ krijgen mensen het vanzelf ‘druk, druk, druk’.

Continue bereikbaar
Naast alle gecombineerde taken is er ook nog de druk die ontstaat door de nieuwe technologie, de smartphone die ons permanent bereikbaar maakt en ons herinnert aan alle leuke dingen die je vrienden doen, en jij dus ook moet doen.

Meer uren
Uit cijfers van CPB blijkt dat sinds 1986 de arbeidsparticipatie, het deel van de beroepsbevolking met een baan, is gestegen van 64 naar 79 procent. Het aantal uren dat huishoudens werken is met 16 procent gestegen. We zijn dus echt drukker.

Is het erg om druk, druk, druk te zijn? Nee hoor, het is prima zolang je energie en inspiratie uit al die taken haalt en je

s ’nachts goed kunt slapen. Maar wat als dat niet meer zo is? Hoe krijg je dan weer grip op je leven en kun je weer genieten van het nu? www.talentboosters.nl