Return to site

Zachter en milder zijn

In een groep die ik nu begeleid zit Karel. Hij kwam de eerste dag binnen en heeft vrijwel de hele dag moeten staan door pijn in zijn rug. Een vette hernia. Om de zoveel tijd slikt hij pijnstillers. Maar hij wil hier per se zijn.

Karel is een zeer sportieve, grote kerel. Praten lijkt niet echt zijn ding. Toch is hij maar mooi hier.

Tijdens de afgelopen dagen werd al duidelijk dat Karel een enorm goede vakman is. Een professional met een reputatie waar je U tegen zegt. Toch vindt hij dat hij maar half ‘aan’ staat. “Ik laat zaken lopen en heb te weinig oog voor de gevoelens van anderen”, zegt hij.

We zijn halverwege dag 3. Het valt me op dat hij beter en relaxter in zijn vel zit. Minder hard en kritisch naar zichzelf. Meer ontspannen en met een zachtere, mildere uitstraling. Hij beweegt zich zelfs soepeler en heeft minder pijn aan zijn rug.

We hebben net alle feedback die hij gekregen heeft doorgesproken. De feedback van zijn dochter van 18 had hij natuurlijk van te voren wel gelezen, maar door het hardop te delen kwam het ineens bij hem binnen. “Pap, ik vind je vooral een ongelofelijk mooi, lief en fijn mens!”

We vragen hem dit nog een keer voor te lezen. Daarna is het stil. De donkere ogen van Karel zijn vochtig. “Ik realiseer me nu pas wat mijn dochter me duidelijk probeert te maken”. We kijken hem allemaal aanmoedigend aan. Hij gooit rustig en grijnzend zijn hoofd achterover en zegt met een warme, zachte stem: “laten we even een kop koffie halen”. We grijnzen met hem mee, we snappen wat hier gebeurd is. We gaan op zijn uitnodiging in.

Terug in de groep vertelt Karel wat deze opdracht hem gebracht heeft. “Wow! Wat ik meer wil zijn, ben ik allang maar ik wilde het alleen nog meer zijn. Ik maak het veel te groot waardoor het juist verder van me af komt te staan. Ik ben keihard en streng voor mezelf. Door de lat zo extreem hoog te leggen, ontstaat nou juist verwijdering en ga ik voorbij aan alle goede dingen. Het enige wat ik hoef te doen is zachter en milder zijn naar mezelf, meer toelaten en er meer van genieten”.

Zo is het maar net.

* Om privacyredenen is Karel een gefingeerde naam