Return to site

Specialisatie is voor insecten
(en robots)

 

Digitalisering en robotisering maakt ons menselijker

Zie, hoor en merk je dat de wereld om je heen verandert door vergaande digitalisering en robotisering? Sta je weleens stil bij hoe jouw wereld en jouw werk er over een paar jaar uitziet? Wat doet dat met jou?

Nou, ik vind het allemaal wel spannend wat er op ons af komt. Enerzijds zie ik de gemakken die het met zich meebrengt. Anderzijds roept het bij mij wel vragen op wat dit allemaal voor consequenties heeft, voor mijzelf en voor de mensen om mij heen.

Kijk naar mijn jongste dochter. Ze zit in haar eindexamenjaar VWO en heeft, ondanks alles dat we al gedaan en onderzocht hebben, alleen nog maar een vaag idee wat ze wil gaan studeren. Laat staan dat ze een beeld heeft van het werk dat ze daarna gaat doen…

“Mams”, zei ze laatst. “Ik hoor dat er veel werk door robots zal verdwijnen. Welke studierichtingen hebben eigenlijk nog zin”. Ik zie haar worsteling. Lastig om hier op je 17e al mee bezig te moeten zijn. Veel liever is ze aan het chillen met vriendinnen, aan het zeilen of aan het shoppen. Maar tegelijkertijd vind ik het goed dat ze aan het onderzoeken is waar haar toekomst kan liggen. Jong of oud, bewust zijn van de continue veranderingen en wat dit betekent voor je eigen ontwikkeling is voor iedereen belangrijk.

De volgende quote van Robert A. Heinlein (een van de eerste science fiction schrijvers van begin vorige eeuw) vind ik relevant:

“A human being should be able to change a diaper, plan an invasion, butcher a hog, conn a ship, design a building, write a sonnet, balance accounts, build a wall, set a bone, comfort the dying, take orders, give orders, cooperate, act alone, solve equations, analyze a new problem, pitch manure, program a computer, cook a tasty meal, fight efficiently, die gallantly. Specialization is for insects.”

“And for robots!”, zou ik eraan toe willen voegen.

Mijn conclusie is dat hoe meer digitalisering en robotisering om ons heen plaatsvindt, des te belangrijker het wordt om onszelf in ons hele mens-zijn te beschouwen. Jezelf zien als ‘an integrated human being’, met alle talenten, capaciteiten en mogelijkheden die hier bij horen.

Ik gun mijn dochter dat ze zich op deze manier blijft ontwikkelen en ik help haar graag de basis daarvoor te leggen, wat ze ook kiest en wat ze ook gaat doen in haar leven.

Hoe werkt dit voor jou? Wat helpt jou om te onderzoeken hoe jouw toekomst eruit kan zien?

Ik help je hier graag bij, op een lichte, praktische én diepgaande manier.

www.Talentboosters.nl